Statuten
Naam Zetel Duur
Artikel 1
De vereniging draagt de naam Rotterdamsche Studenten Rijvereeniging "Marcroix" en is opgericht op zestien oktober negentienhonderd vijfentwintig. Zij heeft haar zetel in de gemeente Rotterdam
Artikel 2
1. De vereniging is aan gegaan voor onbepaalde tijd.
2. Het verenigingsjaar loopt van één september tot en met éénendertig augustus daaraanvolgend.
Doel
Artikel 3
1. De vereniging heeft ten doel de leden onderling te interesseren en te bekwamen in het paardrijden en de paardensport in het algemeen en alles wat daarmee samenhangt in de ruimste zin des woords.
2. Zij tracht dit doel te bereiken langs wettige weg met alle haar ten dienste staande middelen.
Lidmaatschap
Artikel 4
1. De vereniging kent gewone leden, ereleden, leden van verdienste, buitenleden, buitengewoon leden, donateur en oud-leden. Waarin deze statuten wordt gesproken van leden, wordt daaronder verstaan zowel de gewone leden als de leden van Verdienste als de buitenleden, tenzij het tegendeel blijkt.
2. Gewone leden zijn zij, die als zodanig zijn toegelaten overeenkomstig het in artikel 5 bepaalde.
3. Ereleden zijn zij, die niet zijn gewone leden, leden van Verdienste, buitenleden en buitengewoon leden en die wegens hun buitengewone verdiensten jegens de vereniging of het kader van de doelstelling der vereniging, op voorstel van het Bestuur bij besluit van de Algemene Ledenvergadering daartoe zijn benoemd.
4. Leden van Verdienste zijn zij, die wegens hun buitengewone verdiensten jegens de vereniging of in het kader van de doelstelling der vereniging, door het Bestuur daartoe zijn benoemd.
5. Buitenleden zijn zij, die als zodanig zijn toegelaten overeenkomstig het in artikel 5 bepaalde.
6. Buitengewoon leden zijn zij, die zich jegens de vereniging verbinden tot het storten van een jaarlijkse contributie en die als zodanig zijn geweest gewoon lid of buitenlid en die zijn toegelaten door het Bestuur.
7. Donateurs zijn natuurlijke personen en rechtspersonen, die de vereniging met een jaarlijkse bijdrage steunen.
Aangaan van lidmaatschap
Artikel 5
1. Als gewoon lid kan men slechts worden toegelaten indien men lid is van het Rotterdamsch Studenten Corps of de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging, na aanmelding bij het Bestuur.
2. Ereleden worden benoemd bij het besluit van de Algemene Ledenvergadering, op voorstel van het Bestuur, in overeenstemming met het bepaalde in artikel 4 lid 3 van deze statuten.
3. Leden van Verdienste worden benoemd door het Bestuur, gehoord hebbende de leden van Verdienste, in overeenstemming met het bepaalde in artikel 4 lid 4 van deze statuten.
4. Als buitenlid kan men slechts worden toegelaten, indien men is ingeschreven aan een wetenschappelijke of hogerberoepsonderwijs instelling en niet is van het Rotterdamsch Studenten Corps of van de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging.
5. Buitengewoon lid kan men worden door toelating door het Bestuur, in overeenstemming met het bepaalde in artikel 4 lid 6 van deze statuten.
Schorsing
Artikel 6
In geval het lid bij herhaling handelt in strijd met zijn lidmaatschapsverplichtingen of door handelingen of gedragingen het belang van de vereniging in ernstige mate heeft geschaad, is het bestuur bevoegd een lid te schorsen voor een periode tot ten hoogste de eerstkomende Algemene Ledenvergadering. Gedurende de periode dat een lid is geschorst, kunnen de aan het lidmaatschap verbonden rechten niet worden uitgeoefend.
Einde van het lidmaatschap
Artikel 7
1. Het lidmaatschap eindigt:
a. door overlijden van het lid;
b. door opzegging van het lid;
c. door opzegging door vereniging;
d. door ontzetting.
2. Opzegging door de vereniging kan geschieden wanneer een lid zijn verplichtingen jegens de vereniging herhaaldelijk niet nakomt, alsook wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren. De opzegging geschiedt door het Bestuur.
3. Opzegging van het lidmaatschap door het lid of door de vereniging dient te geschieden bij schriftelijke kennisgeving, welke voor één september in het bezit van de secretaris dient te zijn, casu qou van het lid, met inachtneming van een opzegtermijn van dertig dagen. Indien een opzegging niet tijdig heeft plaatsgehad, loopt het lidmaatschap door tot het einde van het eerstvolgende verenigingsjaar.
4. Ontzetting als lid kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging handelt of de vereniging op onredelijke wijze heeft benadeeld. Ontzetting geschiedt door het Bestuur, dat het betrokken lid ten spoedigste van het besluit met opgave van reden(en), in kennis stelt.
5. Van een besluit tot opzegging van het lidmaatschap door de vereniging en van een besluit tot ontzetting staat de betrokkene binnen één maand na ontvangst van de kennisgeving van het besluit beroep open op de Algemene Ledenvergadering. Het besluit der Algemene Ledenvergadering tot vernietiging van het Bestuursbesluit tot opzegging van het lidmaatschap namens de vereniging en van het Bestuursbesluit tot ontzetting van het betrokken lid kan slechts worden genomen door een Algemene Ledenvergadering, waar ten minste de helft van het aantal stemgerechtigde leden aanwezig is, met een meerderheid van ten minste tweederde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen. Wanneer het vereiste aantal leden niet aanwezig is op deze Algemene Ledenvergadering, dan wordt binnen tien dagen een tweede Algemene Ledenvergadering gehouden, die met dezelfde meerderheid tot besluiten bevoegd is, ook al is het quorum niet bereikt. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.
6. Wanneer het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar, ongeacht de reden of oorzaak, eindigt blijft desalniettemin de jaarlijkse bijdrage voor het geheel door het lid verschuldigd, tenzij het Bestuur anders besluit.
7. In afwijking van het bepaalde in de eerste volzin van artikel 36 lid 3 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek kan een lid zich door opzegging van zijn lidmaatschap niet onttrekken aan een besluit krachtens hetwelk de contributie voor de leden wordt verzwaard, behoudens uiteraard het in lid 3 van dit artikel bepaalde.
Geldmiddelen
Artikel 8
1. De geldmiddelen der vereniging bestaan uit de contributies van de gewone, leden van Verdienste, die tevens gekwalificeerd kunnen worden als gewone leden of buitenleden, buitenleden en buitengewoon leden, uit entreegelden, uit boetes en schadevergoedingen, door het Bestuur op te leggen, uit hoofdelijke omgeslagen door het Bestuur vastgesteld, uit eventuele verkrijgingen ingevolge erfstellingen, legaten en schenkingen en tenslotte uit eventuele andere toevallige baten. 2. De gewone leden en buitenleden betalen een contributie, waarvan het bedrag bij hierna te noemen Huishoudelijk Reglement wordt vastgesteld.
Bestuur vertegenwoordiging
Artikel 9
1. Het Bestuur bestaat uit ten minste drie en ten hoogste zeven leden en wordt in een Algemene Ledenvergadering door de gewone leden gekozen uit de gewone leden. De gewone leden stellen het aantal bestuursleden vast. De President wordt door de gewone leden in functie gekozen; verder constitueert het Bestuur zich zelf.
2. Het Bestuur is belast met het besturen van de vereniging. Bij hierna te noemen Huishoudelijk Reglement kunnen nadere regels aangaande de vergaderingen, de besluitvorming en de werkzaamheden van het Bestuur worden gegeven.
3. Op de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering treedt het Bestuur in zijn geheel af; het is terstond herkiesbaar. Bij tussentijds aftreden van een bestuurslid moet zo spoedig mogelijk in de ontstane vacature worden voorzien, behoudens het bepaalde in de vorige volzin.Een niet voltallig Bestuur blijft bevoegd.
4. Het bestuurslidmaatschap eindigt voorts:
a. door beëindiging van het lidmaatschap der vereniging;
b. door bedanken;
c. door benoeming tot lid van het College van Senaat en Bestuur van het Rotterdamsch Studenten Corps en de R.S.S. "Hermes" of tot lid van het Bestuur van de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging;
d. door ontslag indien twee/derde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen op een Algemene Ledenvergadering, waar tenminste de helft van het aantal stemgerechtigde leden is, zich hiervoor verklaart.
Artikel 10
1. Het Bestuur vertegenwoordigt de vereniging in en buiten rechte. Het bestuur beheert de zaken der vereniging overeenkomstig de statuten en de daarop gegronde reglementen; het is belast met de uitvoering van de besluiten der Algemene Ledenvergadering.
2. Het Bestuur kan volmacht verlenen aan één of meer bestuursleden afzonderlijk alsook aan anderen om de vereniging binnen de grenzen van die volmacht te vertegenwoordigen.
Algemene Ledenvergadering
Artikel 11
1. Een Algemene Ledenvergadering wordt bijeengeroepen door het Bestuur:
a. in ieder geval eenmaal per jaar, bij voorkeur binnen drie maanden na afloop van het afgelopen vereningsjaar
b. wanneer het Bestuur zulks nodig oordeelt.
c. op een met redenen omkleed van een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van een/tiende gedeelte van de stemmen in een voltallige Algemene Ledenvergadering. Geeft het Bestuur niet binnen acht dagen aan een zodanig verzoek gevolg, dan zijn de hiervoor bedoelde leden zelf bevoegd tot de bijeenroeping van de betreffende vergadering over te gaan.
2. De Algemene ledenvergadering benoemt jaarlijks op voorstel van het Bestuur een commissie van ten minste twee personen, die geen deel mogen uitmaken van het Bestuur, tot onderzoek van de rekeningen en verantwoording over het lopende boekjaar. De commissie brengt op de Algemene Ledenvergadering verslag uit van haar bevindingen.
3. De samenstelling van deze commissie, genaamd de Verificatiecommissie, haar wijze van benoeming en haar werkwijze worden nader omschreven in het hierna te noemen huishoudelijk reglement.
3. Iedere Algemene Ledenvergadering moet hetzij tenminste tweemaal vierentwintig uur van te voren bekend worden gemaakt – met aanduiding van tijd, plaats en agenda – door publicatie in de R.S.S. “Hermes”, de verenigingsruimte van de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereniging en op de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), hetzij vierentwintig uur van te voren via een schriftelijke kennisgeving – met aanduiding van tijd, plaats en agenda – in het bezit van de leden, genoemd in artikel 4, lid 1.
Artikel 12
1. Alle leden - zie artikel 4 lid 1 - hebben toegang tot de Algemene Ledenvergadering. De gewone leden, leden van Verdienste, die tevens gekwalificeerd kunnen worden als gewone leden of buitenleden, buitenleden en buitengewone leden hebben één persoonlijk uit te brengen stem.
2. Een lid heeft geen stemrecht over zaken, die hem, zijn echtgenoot of één van zijn bloed- of aanverwanten in de rechte lijn betreffen.
3. Stemmingen over zaken geschieden mondeling, over personen schriftelijk. Het aannemen van voorstellen bij acclamatie is mogelijk, mits dit geschiedt met toestemming van de President.
4. De verder wijze en vaststelling van stemmingen worden geregeld bij nader te noemen Huishoudelijke Reglement.
Artikel 13
1. De President van het Bestuur leidt de vergadering en handhaaft daar statuten en orde. Bij zijn afwezigheid of ontstentenis treedt één der andere Bestuursleden in zijn plaats.
2. Van het ter Algemene Ledenvergadering verhandelde worden door de Secretaris of door een door de President aangewezen lid der vereniging notulen gehouden.
Wijziging Statuten
Artikel 14
1. Tot wijziging van deze statuten kan slechts worden besloten door een Algemene Ledenvergadering waar ten minste de helft van het aantal stemgerechtigde leden aanwezig is, met een meerderheid van ten minste twee/derde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen. Bij gebreke van het quorum kan ongeacht het aantal ter vergadering aanwezige leden tot wijziging worden besloten op een tweede, ten minste drie dagen doch uiterlijk veertien dagen na de eerste te houden vergadering, met een meerderheid van twee/derde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen.
2. Voorstelen tot wijziging van deze statuten kunnen worden ingediend door het Bestuur of door een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van een/tiende gedeelte van de stemmen in een voltallige Algemene Ledenvergadering.
3. Bij de oproeping tot de in leden 1 en 2 van dit artikel bedoelde vergadering moet worden medegedeeld, dat ter vergadering zal worden voorgesteld de statuten te wijzigen.
Artikel 15
1. De statutenwijziging treedt niet in werking dan nadat daarvan een notariële akte is opgemaakt.
2. De Bestuursleden zijn verplicht een authentiek afschrift van de wijziging en de gewijzigde statuten neder te leggen ten kantore van de Kamer van Koophandel en Fabrieken binnen welker gebied de vereniging haar zetel heeft.
Ontbinding en vereffening
Artikel 16
1. Onverminderd het bepaalde in artikel 19 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek wordt de vereniging ontbonden door een besluit daartoe van de Algemene Ledenvergadering, genomen met ten minste twee/derde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen in een vergadering waarin ten minste drie/vierde van het aantal leden aanwezig is.
2. Bij gebreke van het quorum kan ongeacht het aantal ter vergadering aanwezige leden tot ontbinding worden besloten op een tweede, ten minste acht dagen doch uiterlijk dertig dagen na de eerste, te houden vergadering, met een meerderheid van twee/derde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen.
3. Bij de oproeping tot de in de leden 1 en 2 van dit artikel bedoelde vergaderingen moet worden medegedeeld, dat ter vergadering zal worden voorgesteld de vereniging te ontbinden. De termijn voor oproeping tot zodanige vergaderingen moet ten minste veertien dagen bedragen.
4. Bij ontbinding van het Rotterdamsch Studenten Corps of van de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging zal een Algemene Ledenvergadering worden gehouden ter beslissing omtrent de ontbinding der vereniging.
5. De vereffening geschiedt door het Bestuur, tenzij bij het besluit tot ontbinding de Algemene Ledenvergadering anders besluit.
6. Een eventueel batig saldo zal worden aangewend voor door de Algemene Ledenvergadering te bepalen doeleinden, echter nooit ten gunste van degenen, die ten tijde van het besluit toto ontbinding der vereniging lid waren der vereniging
7. Na de ontbinding blijft de vereniging voortbestaan voor zover dit tot vereffening van haar vermogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van de statuten, reglementen en besluiten, voor zover mogelijk van kracht. In stukken en aankondigingen, die van de vereniging uitgaan, moeten aan haar naam worden toegevoegd de woorden "in liquidatie".
Reglementen, besluiten en commissies
Artikel 17
1. Er zal een Huishoudelijk Reglement zijn, dat wordt vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering met ten minste twee/derde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen.
2. Het bestuur is bevoegd tot het vaststellen van Besluiten, het vaststellen van Reglementen en het benoemen van Commissies, tenzij het Huishoudelijk Reglement hiervoor een verkiezing voorschrijft, betreffende het wel en wee van de vereniging.
3. Het Huishoudelijk Reglement geeft nadere regels omtrent het lidmaatschap, de introductie, het bedrag der contributies en entreegelden, de samenstelling, de werkzaamheden en wijze van verkiezing, benoeming en aftreden van de Commissies, de wijze van uitoefening van stemrecht, het beheer gebruik van eventuele ruimte(n) der vereniging en alle verdere onderwerpen, waarvan de regeling gewenst voorkomt aan de Algemene Ledenvergadering, op voorstel van het Bestuur.
4. Wijziging van het Huishoudelijk Reglement kan geschieden bij besluit van de Algemene Ledenvergadering op voorstel van het Bestuur of van een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van een/tiende gedeelte van de stemmen in een voltallige Algemene Ledenvergadering, indien een dergelijk voorstel wordt aangenomen met een meerderheid van twee/derde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen.
5. De Reglementen en Besluiten zullen geen bepalingen mogen bevatten , die afwijken van of in strijd zijn met de bepalingen van de wet of de statuten, tenzij de afwijking door de wet of de statuten wordt toegestaan.
Slotbepaling
Artikel 18
In alle gevallen, waarin deze statuten niet voorzien beslist het Bestuur, behoudens zijn verantwoordelijkheid aan de Algemene Ledenvergadering.